Chov černopálených a hnědopálených drsnosrstých

28.12.2009 09:27

Chov pálených drsnosrstých jezevčíků malých rázů u nás nemá žádnou významnější historii. Uchovněné jedince by se dalo snadno spočítat na prstech a i ti jen velmi málo zasáhli do chovu. Nevím ani o žádné tuzemské chovatelské stanici, která by se touto barvou vážněji zabývala. Možná to je tím, že pálení jedinci mívají horší kvalitu srsti a proto bývají na výstavách upozaďováni, kdo ví...

Častěji, než výsledek chovatelského úsilí, se ve vrhu objeví černopálené štěně jako náhodný produkt divoce zbarvených rodičů, kteří si nesou gen pro pálení z více či méně vzdálených generací. A právě náš seznam je výčtem takových rodičů, kteří umí dát pálené potomstvo.

 

Zcela jiná je situace u hnědopálených. Přesto, že v Plemenné knize je zapsáno několik desítek hnědopálených jedinců, ve skutečnosti nemáme zatím v republice ani jediného (a to i v okolních státech je jich zoufale málo). Čím je způsobena ta disproporce mezi papírovým stavem a realitou? Naši jzevčíci poměrně často nesou gen pro hnědý pigment (hnědé nosy) a rodí se divoce zbarvená štěňata s hnědým nosem. Ti, kdo nemají zkušenosti s hnědou barvou, pak nahlásí, že se jim narodilo hnědopálené štěně. Ono často tak i vypadá a do nějakého 5. týdne věku může být opravdu těžko rozeznatelné. Doporučuji chovatelům upřesňovat barvy až po tetování zvířat, kdy odesílají potvrzení Plemenné knize. To už je barva zpravidla dobře rozpoznatelná.

Pálení se pozná  stejně jako u dlouhosrstých červených a černých nebo tmavých divočáků a černých s odznaky. Prostě hnědý s pálením musí být kromě znaků pálení kompletně hnědý všude.

Jakmile začnou štěněti prosvítat světlé chlupy na uších nebo má "melír" na břiše a prosvítá mu všude po těle světlejší srst, jedná se prostě jen o divočáka s hnědým pigmentem místo černého. Pro názornost přikládám pár obrázků.

 

Chovatelé, prosím vás, informujte mě, když se vám narodí černé nebo eventuelně i hnědé štěně. Ráda bych udržovala tento seznam aktuální. DĚKUJI!

Fotogalerie: Djuna-Djémo van de Mibaf's hoeve - divočák s hnědým pigmentem

/album/fotogalerie-djuna-djemo-van-de-mibafs-hoeve-divocak-s-hnedym-pigmentem/djuna-djemo-1-jpg/
/album/fotogalerie-djuna-djemo-van-de-mibafs-hoeve-divocak-s-hnedym-pigmentem/djuna-djemo-2-jpg/

Fotogalerie: Zrníčko Valentinka - divočák s hnědým pigmentem

/album/fotogalerie-zrnicko-valentinka-divocak-s-hnedym-pigmentem/zrnicko1-jpg/
/album/fotogalerie-zrnicko-valentinka-divocak-s-hnedym-pigmentem/zrnicko2-jpg/

Fotogalerie: Grima Hafuschka - divočák s hnědým pigmentem

/album/fotogalerie-grima-hafuschka-divocak-s-hnedym-pigmentem/g1-jpg1/
/album/fotogalerie-grima-hafuschka-divocak-s-hnedym-pigmentem/g10-jpg/

Fotogalerie: Wotan vom Rainerschlössl - pravý hnědopálený

/album/fotogalerie-wotan-vom-rainerschlossl-pravy-hnedopaleny/wotan1-jpg/

Vyhledávání

Kontakt

LUCIE KOPCOVÁ T.G.Masaryka 623, 565 01 Choceň + 420 603 515 788 (O2)