Chovatelé, pomozte, prosím, utvářet seznam nosičů pálení

27.12.2009 21:33

Zde naleznete seznam červených psů a fen působících v chovu, kteří buďto mají rodiče v barvě černé nebo hnědé s pálením (a tím pádem nesou gen pro toto zbarvení) nebo již dali černopáleného, eventuelně hnědopáleného potomka (tím pádem si gen pro pálení nesou ze vzdálenějších generací). Budu moc ráda, pokud mi pomůžete tento seznam doplňovat a upřesňovat. Pokud se vám narodí černopálené nebo hnědopálené štěně z červených rodičů, kteří zde nejsou uvedení, dejte mi, prosím, vědět. V seznamu jsou kromě českých psů i psi zahraniční.

 

TROCHA GENETIKY ZBARVENÍ:


černopálený rodič x černopálený rodič

- Ve vrhu se mohou vyskytnout pouze pálení jedinci v obou barevných variantách (hnědá i černá) v závislosti na genetické výbavě rodičů

 

černopálený rodič x červený rodič

Zde mohou nastat 2 varianty:

- Pokud červený rodič není nositelem genu pro pálení, bude veškeré potomstvo červené (eventuelně červené s hnědým pigmentem, hnědým nosem...)

- Pokud je červený rodič nositelem genu pro pálení, mohou se ve vrhu vyskytnout jak červení, tak pálení jedinci ve statistickém poměru 50% na 50%

 
červený rodič x červený rodič

Zde jsou možnosti 3:

- Pokud oba rodiče nenesou gen pro pálení, bude veškeré potomstvo červené

- Pokud nese gen pro pálení pouze jeden z rodičů, bude opět veškeré potomstvo červené

- Pokud nesou gen pro pálení oba rodiče, může být potomstvo červené i pálené ve statistickém poměru 75% červených a 25% černých.

 

TĚCHTO 25% ČERNÝCH JE PRO MNĚ NESMÍRNĚ ZAJÍMAVÝCH A CENNÝCH, protože mohou dále rozšiřovat základnu pálených jezevčíků bez navyšování příbuzenské plemenitby. Pokud se vám takové štěně narodí, a zvláště, bude-li to fenka, tak jsem vážným potencionálním zájemcem.

Vyhledávání

Kontakt

LUCIE KOPCOVÁ T.G.Masaryka 623, 565 01 Choceň + 420 603 515 788 (O2)