Fena po porodu nemá mléko

14.07.2010 16:05

Dnes mi volala o radu paní Hrubá, které se narodil první vrh štěňat. Bylo něco kolem 13. hodiny, s tím, že štěňata se narodila v 8 ráno (předpokládám, že to byl údaj o posledním štěněti). A prý co má dělat, že fena nemá mléko. Bylo důležité zjistit, proč si majitelka myslí, že fena nemá mléko. Prý štěňátka nemají mléko okolo pusinky a fena má malé struky a štěňata se pouští.

1) V první řadě doporučuji okamžitě zvážit všechna štěňata na přesné váze a označit si je tak, aby byla rozpoznatelná a bylo možné identifikovat jejich přírůstky.

2) Přikládat štěňata ke strukům. Čerstvě narozená štěňata nevykazují jinou činnost než spánek a pití. Spokojená štěňata spí volně po pelíšku (novorozence si většina maminek poskládá do svého dosahu), pokud štěňata naříkají a shlukují se, je jim většinou chladno nebo mají hlad. Některá štěňata se přisají ihned po narození, s některými je třeba trpělivost a neustálým přikládáním ke struku je zdokonalovat v této činnosti. Můžete jim pomoci zaujmout takovou polohu, aby jim struk z tlamičky nevyklouzával, často stačí vytvořit zarážku za jejich zadními nožičkami, aby neklouzala ze struků směrem vzad. Z naprosté většiny štěňat se do 24 hodin stávají profesionální násosky.

3) Nelze vyloučit ani situaci, že fena opravdu má nedostatek mléka nebo dokonce žádné. Samotný porod nemusí být iniciátorem spuštění laktace. Pokud je vše vpořádku, platí pravidlo, jaká poptávka, taková nabídka. Tedy čím více štěňata sají, tím více mléka se tvoří. Velmi doporučuji přikládat čerstvě narozená štěňata ke strukům ihned po vybavení z plodových obalů. Pokud fena rodí další štěně, často se o dříve narozené nestará. Tím, že ho přiložíte, urychlíte spuštění laktace. Štěňata mléko sají, nikoliv pijí. Proto je logické, že nemají okolo tlamiček žádné mléko. Zkuste pít brčkem a mít mléko okolo pusy... Nevybavuji si, že by kdy nějaké z čerstvě narozených štěňat bylo opatlané od mléka.

4) Doporučila jsem paní Hrubé, aby po 5ti hodinách štěňata převážila. Pokud by jejich váha klesla (ve spojitosti s obavami, že fena nemá mléko), doporučuji návštěvu veterinárního lékaře, který může urychlit spuštění laktace aplikací Oxytocinu a zároveň na přechodné období doporučit přikrmování štěněčím mlékem.

 

A na závěr si neodpustím poznámku mého veterináře, který by jistě řekl, že stačí odstříknout mléko, aby se zjistilo, jak na tom fena s mlékem je. No popravdě, mně se to nikdy nepodařilo, ale to neznamená, že to nemůžete vyzkoušet :-)

Vyhledávání

Kontakt

LUCIE KOPCOVÁ T.G.Masaryka 623, 565 01 Choceň + 420 603 515 788 (O2)