HISTORIE CHOVATELSKÉ STANICE

29.12.2009 11:11

Náš start na chovatelském poli nebyl příliš úspěšný. Začala jsem chovat na dlouhosrsté Chapi z Debry, jako otce jsem vybrala červeného Winnifreda Trias, od kterého jsem, kromě jiného, očekávala zlepšení kvality srsti a tvaru hlav (zpětně nutno podotknout, že moje očekávání splnil perfektně), žádný vhodný nepříbuzný černý krycí pes nebyl bohužel k dispozici. V prosinci 2001 se nám po složitém porodu ukončeném císařským řezem narodily 2 fenky, jedna z nich byla následně utracena pro vrozenou deformaci tlapky a o druhou jsme přišli nešťastnou náhodou ještě před vystavením rodokmenu. Stejné spojení jsem zopakovala a v roce 2002 se nám ve vrhu A narodila opět císařským řezem 1 fenka. Vše okolo "Amálčiny" reprodukce bylo v obou případech špatně. Od počátečního krytí, přes zcela neodhadnutelnou délku březosti, porod samotný a následná její péče o štěňata, která byla, diplomaticky řečeno, ledabylá. K tomu připočtu problémy s falešnou březostí po běžném hárání a záněty mléčné žlázy v době kojení. Nebylo co řešit, tudy cesta nevedla. "Amálka" šla na kastraci a já jsem tentokrát velmi pečlivě začala vybírat další štěně, dokonce jsem byla přítomna i samotnému krytí rodičů v Německu.

 

B vrhu jsem se od Jezinky dočkala po více než dvouleté přestávce. Při výběru ženicha jsem tentokrát nehodlala dělat kompromisy a vybrala jsem přesně dle mých představ v Německu černého Laurina. Po zkušenostech se "znásilňováním" Amálky, jsem si nebyla jista, jestli cesta do Německa při prvním krytí je to pravé ořechové, ale Jezinka příjemně překvapila a nechala se opakovaně nakrýt přirozeně ve volnosti. Správný termín krytí jsem si nechala potvrdit vyšetřením krve. Narodilo se nám 5 štěňat, jedno z nich mrtvé. Porod probíhal přirozeně bez větších komplikací, plody ovšem Jezinka vybavovat odmítla, tak jsme to udělali za ní, o štěňata se starala vzorně. Stejné spojení jsem ještě zopakovala o rok později. V C vrhu se narodilo 5 fen císařským řezem, jedna krátce po porodu uhynula (zřejmě na vrozenou vadu, Jezinka tuto jedinou nechtěla a vyhazovala z pelíšku) . Z C vrhu jsem si nechala překrásnou fenku Cácorku, kterou jsme v necelých 8mi měsících museli nechat uspat kvůli nádoru brzlíku. Tou dobou jsem byla těhotná a tuto citelnou ztrátu jsem musela nahradit okamžitým pořízením nového štěněte. Protože mé nároky na výběr dlouhosrstého byly značně vysoké a takové štěně se nedalo pořídit obratem, přibyla u nás neplánovaně drsnsrstá Natálka.

 

Při dalším krytí Jezinky jsem měla 5ti měsíční dceru a žádná delší cesta nepřipadala v úvahu. Tatínkem našeho D vrhu se koncem roku 2006 stal černý Henry Gapro Bohemia. Narodili se 2 pejsci a 1 fenka. Fenka opět krátce po porodu uhynula na zřejmou vrozenou vadu. Z tohoto vrhu pochází velmi nádherný pejsek Drobeček (bohužel bez ambice majitelů na jeho uchovnění), druhý pejsek byl kryptorchid. Tento vrh, dle mého názoru, vykazoval známky příbuzenské plemenitby a byl to jediný a poslední vrh, kdy jsem se k ní uchýlila. Otcem E vrhu byl importovaný červený Nemo Dlugie Cudo, porod byl tentokrát naprosto pohodový bez mrtvých štěňat, narodily se 2 fenky, černá a červená. Z tohoto spojení jsem byla nadšena a ráda bych ho zopakovala, ale už mi nebylo přáno. Jezinka byla následně ještě 2x Nemem kryta, ale v obou případech potratila. Jezinku jsem tak v 6ti letech vyřadila z reprodukce.

 

Celkově jsou Jezinčiny odchovy exteriérově nadprůměrné, všem předala krásné rovné hřbety. Dala i jednu "dislektičku", jak o ní říká majitelka paní Svobodová, které se nepodařilo fenu uchovnit kvůli výkonnostním zkouškám. Vlohovky skládat nemůže, protože se nevrací ze slídění v potřebném limitu a noruje pěkně pouze při tréninku :-) Znepokojující jsou u Jezinky ta její mrtvá štěňata ve vrzích. U koček existuje diskompatibilita krevních skupin, která se projevuje podobným způsobem. U psů nebylo nic takového popsáno... ???

 

Odchov drsnosrstých štěňat v naší stanici se datuje od konce roku 2008, kdy byla Natálka kryta Charlie Chaplinem. V F vrhu se narodili 4 pejsci, bohužel žádný ve vytoužené černopálené barvě. Natálka patří k fenám, které po sexu netouží a její krytí vyžaduje značnou zručnost zúčastněných, ale rodí zcela sama přirozeně, sama si kompletně vybaví štěňata z obalů a překouše jim pupeční šňůry a je vynikající matka. V G vrhu po Dalamánkovi se narodili 2 pejsci a fenka s hnědým pigmentem. Ta naše odchovy reprezentuje ve Finsku.

 

Za Jezinku se mi podařilo sehnat náhradu až po dlouhých letech vybírání a komunikace se zahraničními chovateli. To čekání za to jistě stálo, protože naše Fífa  se opravdu povedla nejen po exteriérové stránce, kde už sklízí úspěchy ve výstavních kruzích, ale hlavně je vzorem pro jezevčičí povahu tak, jak bych si ji představovala. Zcela kontaktní, přátelská, důvěřivá, veselá, učenlivá ... Po více než 4 leté pauze plánujeme dlouhosrsté potomstvo na druhou polovinu roku 2012.

Vyhledávání

Kontakt

LUCIE KOPCOVÁ T.G.Masaryka 623, 565 01 Choceň + 420 603 515 788 (O2)