JAK NENALETĚT

05.01.2010 11:39

Asi si kladete otázku, jak nejlépe vybrat štěně, aby bylo zdravé, krásné, milé, poslušné...

 

Je třeba si připustit, že tuto jistotu vám nikdo nedá. Můžete zakoupit štěně od poctivého a nadšeného chovatele a přesto nemusí být něco vpořádku. Porovnejte třeba s vlastními dětmi. Zcela jistě pro ně děláte maximum a přesto je výsledek nejistý. Narozdíl od lidské reprodukce je chov psů více či méně řízený. To přináší výhody, ale i úskalí. A čistokrevní psi se prodávají často za nemalé peníze a zde je další kámen úrazu. Jako v každém společenství, jsou i mezi chovateli podvodnící, vyčůránci a ti, co "chovají" jen pro výdělek bez ohledu na plody svého konání.

 

VYHNĚTE SE MNOŽITELŮM

Ať už budeme mluvit o psech čistokrevných (s průkazem původu), "čistokrevných" bez prokázaného původu nebo křížencích...

Množitelé mají jediný cíl - vydělat peníze. Neberou v potaz zdravotní stav jedinců, na kterých chovají (neočkují, neodčervují, netestují na dědičné vady, nedodržují minimální věk pro reprodukci a chovají na fenách nonstop bez přestávek i ve vysokém věku, neposkytují nutnou zdravotní péči), šetří na stravě, na ustájení atd. Tímto způsobem si pak mohou dovolit nabídnout nižší ceny. Upřímně řečeno, neznám moc slušných chovatelů, kteří by prodejem štěňat vydělali větší peníze, často svou zálibu dotují z jiných zdrojů. 

Jak poznáte množitele? Nejraději by vám předal štěně někde na parkovišti, zinkasoval peníze a vytratil se.

Chtějte vždy vidět matku štěňat v domácím prostředí (lépe opakovaně), pokud možno i celý vrh. Všímejte si hygienických podmínek a zdravotního stavu všech psů. Neváhejte se zeptat na případné nejasnosti, nechte si ukázat dokumenty (třeba očkovací průkaz matky). Trvejte na kupní smlouvě, v případě pochyb na veterinární zprávě.

Nehrajte si na zachránce, kteří vytrhnou to ubohé ustrašené podvyživené štěně ze spárů bídného chovatele. Je to pro něj jen dalším impulzem k dalšímu množení. A jen upozornění, že pořizovací cena takového štěněte je jen velmi malý zlomek toho, co za něj v budoucnu zaplatíte za veterináře a v lepším případě se vám podaří dát pejska zdravotně do kupy. I tak vám pravděpodobně nebude rovnocenným partnerem, protože bude plachý s mnoha povahovými nešvary. Chcete li být skutečným zachráncem, vemte si raději psa z útulku.

 

PRODÁM ŠTĚŇATA BEZ PP po rodičích s rodokmenem

Tak tady je překlad jednoznačný. Rodiče štěňat nesplňují kritéria, aby mohli produkovat čistokrevné potomstvo s PP. Možná nebyli připuštěni do chovu z důvodu, že mají dysplazii vyššího stupně, dědičnou oční vadu, zálomek na ocase, nevyhovují povahou nebo byl sám chovatel vyloučen z chovatelského klubu pro různé machinace atd. atd. Takoví "chovatelé" vám často budou tvrdit, že je výstavy nebaví, že jsou rozhodčí zkorumpovaní, že chovatelský klub ovládá rodinný klan, dosaďte cokoliv.

Abych někomu nekřivdila, jistě existují i tací, kteří si papírové štěně pořídí a pak už s ním žádnou chovatelskou akci neabsolvují a později si řeknou, že mít štěňátka by bylo príma, ale ti patří k menšině. 

 

A DO TŘETICE PŘÍBUZENSKÁ PLEMENITBA

Příbuzenská plemenitba je nejrychlejší a nejvíce krátkozraký způsob, jakým lze odchovat exteriérové šampiony. Někteří chovatelé tak činí s plným vědomím dalších důsledků, jiní nevědomky. Okamžitě viditelným výsledkem příbuzenské plemenitby je exteriérově nadprůměrné potomstvo na straně jedné (plemenné znaky bývají hnány až do psům škodlivých extrémů), podprůměrné potomstvo na straně druhé, genetičtí mrzáci s vrozenými vadami na straně třetí a snížení vitality u celé populace na závěr. Koho tato tématika zajímá, odkazuji na knihu CHOV PSŮ V ROCE 2000. Poslední rada tedy zní VYHNĚTE SE PRODUKTŮM PŘÍBUZENSKÉ PLEMENITBY. A když už ne z důvodu přežití jednotlivých plemen do dalšího století, tak právě proto, že nemůžete vědět, do které výše zmiňované kategorie bude náležet štěně, které si vytáhnete z klobouku.

Vyhledávání

Kontakt

LUCIE KOPCOVÁ T.G.Masaryka 623, 565 01 Choceň + 420 603 515 788 (O2)