Jak se ze psa stane CHOVNÝ jedinec

05.01.2010 13:31

Budu zde mluvit konkrétně o jezevčících malých rázů. Všeobecně pak platí, že každý jedinec musí splnit určitá kritéria, aby mu bylo umožněno produkovat čistokrevné potomstvo. Většinou se jedná o soubor exteriérových, povahových a zdravotních ukazatelů, čím je populace větší, tím mohou být kritéria přísnější.

 

To, že si zakoupítě štěně s průkazem původu, není samo o sobě zárukou, že budete moci odchovávat štěňata s průkazem původu. Je to pouze prvotním předpokladem. Snad s výjimkou speciálních chovatelských programů nelze k sebelepšímu "bezpapírákovi" později pořídit "papíry".

 

Již při přebírání štěněte si překontrolujte, zda nemá viditelnou vadu, která by ho později v reprodukci limitovala. Jedná se nejčastěji o zálomky na ocásku, vady skusu, samci pak musí mít sestouplá obě varlátka. Věřte, že u 7-8 mi týdenních štěňátek je to snadno přehlédnutelné.

 

ZUBY - v době odběru budou mít štěňata mléčné zuby. Pro chovnost je ideální, aby po přezubení (kolem 8. měsíce) byl chrup úplný, t.j. 42 zubů. Mohou však chybět až 2 zuby a to pouze z kategorie P1 (třenový zub hned za špičákem) a M3 (poslední stoličky v dolní čelisti).

 

EXTERIÉR

Pes musí získat ocenění výborná nebo velmi dobrá na výstavě v ČR ve věku minimálně 15 měsíců.

Musí splňovat velikostní kritéria pro zařazení do králičího nebo trpasličího rázu, tzn. obvod hrudníku do 30 cm pro jezevčíky králičí a do 35 cm pro jezevčíky trpasličí.

 

PRACOVNÍ KRITÉRIA

Jakákoliv úspěšně absolvovaná zkouška uvedená ve zkušebním řádu ČMMJ nebo kontaktní norování v zahraničí (u nás není povolené).

 

BONITACE (VÝBĚR DO CHOVU)

Poslední příčkou je bonitace ve věku nejméně 15 měsíců. Jedná se o odborné posouzení psa sborem rozhodčích, kteří zaznamenají jeho přednosti a nedostatky prostřednictvím bonitačního kódu. V zásadě se dá říci, že pokud pes splní všechny výše uvedené podmínky a nevybočuje povahově z normy, bude zařazen do chovu.

 

DOBRÝM ZVYKEM A SLUŠNOSTÍ je ještě absolvovat nepovinný svod dorostu (do věku 15 měsíců, tedy před bonitací) a vyšetření na dědičné oční vady. Absolvování svodu je pro majitele ukazatelem, jestli má smysl podstupovat další procedury a pro chovatele nezbytnou zpětnou vazbou na jejich chovatelské úsilí. Pokud by byl výsledek očního vyšetření pozitivní, pak máte utrum, protože všichni potomci vašeho pejska by byli přinejmenším nositeli dědičné vady a to přeci nechcte :-)

 

Vyhledávání

Kontakt

LUCIE KOPCOVÁ T.G.Masaryka 623, 565 01 Choceň + 420 603 515 788 (O2)