Narození

08.08.2015 15:17

Mortimer HafuschkaKdyž se nám po dlouhých 6ti letech opět narodil jedináček, řekla jsem si, že to bude takové poklidnější a že bych mohla detailně zaznamenat a zdokumentovat jednotlivé vývojové mezníky.

Tedy Mortimer se narodil 4.8.2015 v brzkých ranních hodinách, konkrétně 4:05. Už podle maminčina nevelkého bříška vše nasvědčovalo tomu, že bude jedno, a v lepším případě 2 miminka. Jednoho jsem se bála. Jednak kvůli často těžšímu porodu kvůli větší porodní váze a také jednomu štěndu bude chybět sourozenecké dovádění. Na miminka z tohoto vrhu ze zahraničního krytí čekalo mnoho českých i zahraničních zájemců a já jsem v prvé řadě toužila po pokračovatelce našeho chovu. Člověk však může mít plány jakékoliv, příroda si dělá věci po svém.

Na mamince Fifince bylo už večer kolem 9. hodiny vidět, že nadešel den D. Začala pokníkávat a přizpůsobovat pelíšek svým potřebám. Tak jsem si ustlala vedle ní na gauči s připravenou porodní výbavou. Střídavě jsem poklimbávala a kontrolovala a uklidňovala fenu, když si přišla pro podporu, že všechno zvládne. Po 4. hodině slyším čvachtavé a olizovací zvuky. Tak vyskočím a mimísek už v pelíšku, bez obalů, jen s dlouhou pupeční šňůrou a maminka sušila. Placenta žádná, Fífa vše ekologicky zlikvidovala. Pouze jsem tedy peánem zaškrtila pupečník a zbytek odstřihla. Toť celá moje asistence. Podle chování feny a hubeného břicha bylo jasné, že tímto jsme skončili. Štěníka jsem zběžně okoukla a zvážila - pořádných 244 gramů - a po zjištění, že se přicuclo a vše je OK, jsem zase upadla do limbu s myšlenkou, alespoň že fena s plánovaným jménem Malá Žužu, když už jedináček. Protože i ráno pak vše bylo OK, nerušila jsem fenu nějakým zkoumáním a odebíráním štěněte. Pár přátelům jsem rozeslala zprávu že hurá, že fenka. Po poledni jsem už nevydržela a štěníka prozkoumala důkladně a objevila... pinďourka :-D. Tak na mé straně trocha zklamání, ale hlavně že mamča i mimčo OK. Dementovala jsem tedy zprávu o fence a původně zklamaný zájemce o pejska dostal opět naději ;-) Majitelky taťky z Finska z toho měly ohromnou bžundu a asi si doteď myslí, že jsem se posilňovala alkoholem ...

A protože považuji za důležité poskytnout feně klid a je prvořadé, aby mimčo dostatečně pilo (kór při teplotě v místnosti 28 stupňů), na focení došlo až po 2 dnech. Koukáte tedy na Mortimera 2 dny starého už s váhou 270 gramů. V té době už měl odpadlou pupeční šňůru a pěkně zahojený pupíček. Schválně, jak rychle mu bude tmavnout sladký růžovoučký čumáček :-)

Vyhledávání

Kontakt

LUCIE KOPCOVÁ T.G.Masaryka 623, 565 01 Choceň + 420 603 515 788 (O2)