TRPASLIČÍ x KRÁLIČÍ

30.12.2009 23:45

S každým vrhem se minimálně 1x setkám s požadavkem na ten či onen velikostní ráz. Pro upřesnění:

 

KRÁLIČÍ jezevčík je nejmenším chovaným druhem jezevčíka a v našich končinách je specifikován obvodem hrudníku do 30 cm.

TRPASLIČÍ jezevčík je velikostně uprostřed mezi jezevčíkem králičím a standartním a je limitován obvodem hrudníku do 35 cm.

Oboum dvoum kategoriím se často říká společně "malé rázy".

 

Ovšem oba 2 velikostní rázy se používají v chovu společně, tedy kříží se navzájem! Což je zcela nezbytné pro zachování genetického zdraví populace. Oba rodiče mohou být králičí nebo oba trpasličí nebo jeden z nich králičí a druhý trpasličí. Jezevčíci STANDARTNÍ jsou samostatnou kategorií. Když se pak narodí štěně z takového spojení, je mu vystaven rodokmen (průkaz původu), kde je uvedeno například JEZEVČÍK DLOUHOSRSTÝ TRPASLIČÍ - KRÁLIČÍ. Oba 2 rázy mají také stejnou Plemennou knihu, která se značí JTK (Jezevčík Trpasličí Králičí).

Pokud má pejsek, či spíše jeho majitel, ambice k uchovnění, musí v dospělosti absolvovat BONITACI, kde je přeměřen a náležitě prozkoumán ze všech úhlů pohledu. Na základě tohoto posouzení je v rodokmenu přeškrtnuta neodpovídající velikostní varianta a od té chvíle se pejsek prezentuje v již konkrétním rázu.

 

Z výše uvedeného vyplývá, že žádný chovatel vám s jistotou nemůže prodat vysloveně králičí nebo trpasličí štěně. Může na základě znalosti předků a porovnáním porodní váhy a váhy v době odběru vyslovit svůj předpoklad, ale nechtějte po nás, prosím, nemožné :-)

 

 

Vyhledávání

Kontakt

LUCIE KOPCOVÁ T.G.Masaryka 623, 565 01 Choceň + 420 603 515 788 (O2)